Stærk Kunstig Intelligens

Blog indlæg


Skal vi være bange for kunstig intelligens?

Hvor bange skal vi egentlig være for kunstig intelligens?

Er dommedag nær?

På det seneste, både på sociale medier, nyhedsaviser, blogs etc. har der været utrolig meget snak om “AI” og hvordan den kan være ansvarlig for verdens undergang. Måske har du hørt om Elon Musk, verdens næst rigeste mand, og hans postulater om at kunstig intelligens kommer til at være vores overherrer inden længe. Måske har du hørt om “maskin-læring” og hvordan den udvikler sig så vanvittig hurtigt, at det kun er et spørgsmål om tid før at “skynet” kommer til at blive en realitet. Og måske har du, ligesom mig, undret dig over hvor kritisk det egentligt er.

Lidt om mig

De sidste ca. 5 år, har jeg sat mig for, at få en grundig forståelse for, hvordan disse teknologier reelt virker. Jeg har udviklet mine egne maskinlærings programmer, læst adskillige bøger om dette teknologiske fænomen, og endda skrevet mit kandidat speciale om potentialet for kunstig intelligens. Alt med henblik på for at få en bedre teknisk, filosofisk og neurologisk forståelse for hvor stor en trussel kunstig intelligens er for os mennesker.

Stærk Kunstig Intelligens

Det kommer forhåbentligt ikke som et chok for nogle at denne diskussion på ingen måde er simpel. Diskussionen handler ikke kun om hvad teknologien kan på nuværende tidspunkt, men også om vi overhovedet forstår hvad sådan en super AI er. Så et godt sted at starte er at snakke om hvordan en AI fra Elon Musk’s værste mareridt ville se ud.

Til dette synes jeg at John Searle’s definition af “strong AI” er yderst hjælpsom for at definere en version af AI som understøtter kravene for en super-dominerende frygtindgydende algoritme der kan udkonkurrere menneskeheden. En “stærk AI” er en maskinlæringsalgoritme der kan udvise menneskelig intelligens, bevidsthed og “intentionalitet”. Dvs. hvis vores teknologiske udvikling når et punkt hvori vi kan lave en digital menneske-hjerne med en reel bevidsthed så er vi for alvor på randen af singulariteten. Så spørgsmålet lyder på: hvor tæt er vi på digital bevidsthed?

Det er så her hvor diskussionen bliver mudret af et mylder af filosofiske indvendinger. Først og fremmest skal vi have en klar idé om hvad bevidsthed overhovedet er, hvis vi skal genskabe det digitalt. Og selvom filosoffer har arbejdet hårdt på dette spørgsmål i lang tid, er vi på ingen måde tæt på at have en klar definition.

Derudover, og dette er John Searles store argument, skal vi kunne bevise at bevidsthed kan eksistere på digitale teknologier. Det vil sige at det det mest komplekse aspekt af os mennesker, nemlig bevidsthed, skal kunne operere på en sekvens af nullere og ettere (AKA. binær kode).

Så hvordan i al verden skal vi kunne formå at lave en AI som har menneskelig bevidsthed, når vi ikke engang ved hvad bevidsthed er? Man kan da ikke bygge noget uden at vide hvordan byggeklodserne fungerer. Det vil da svare sig til at prøve at bygge en bil, uden at vide hvad et hjul er.

Med disse overvejelser i spil, vil jeg bestemt ikke dømme dig for at tænke at Elon Musk nok lige skal tage en slapper med hans dommedags spådomme. Men som sagt, denne diskussion er på ingen måde simpel.

ChatGPT

Det nyeste indenfor AI

For selvom disse filosofiske spørgsmål ikke er besvaret endnu, er der ingen indikationer om at den teknologiske udvikling har tænkt sig at vente på at de bliver besvaret. Siden 2017, hvori et hold fra “Google Brain” kom med en ny maskinlærings-arkitektur som de kaldte “transformeren” (ja, ligesom robotterne), har udviklingen accelereret derudaf. Moderne AI’s evner til at analysere, kontekstualisere og behandle tekst har på det seneste udviklet sig markant, at bl.a. Turing testen kan klares med snilde af moderne AI’s. Måske har du allerede hørt om den nyeste AI indenfor for hvad man kalder NLP (Natural Language Processing) nemlig ChatGPT. ChatGPT er udviklet af firmaet “Open AI” og det blev jeg nødt til at nævne fordi firmaet ironisk nok blev startet af bl.a. Elon Musk.

Hvis du selv har prøvet den, eller måske hørt om den fra dine nærmeste, er denne AI så imponerende i dens evner til at kontekstualisere, forstå semantik og skrive kreative tekster, at det er svært ikke at blive lidt nervøs. Udover at gøre livet utroligt nemt for folkeskoleelever der har glemt deres aflevering, har ChatGPT udvist at vi allerede er nået et punkt hvor det er umuligt for os at skelne mellem en tekst der er skrevet af et menneske eller en AI. Hvilket leder til en interessant problemstilling.

Måske bliver disse filosofiske spørgsmål ikke besvaret af filosoffer men af AI. Umiddelbart kunne vi blive fristet til at konkludere at disse videns begrænsninger, som filosofien stiller omkring bevidsthed, skal besvares før stærk AI kommer på tale. Men hvad nu hvis at AI udviklere kommer til at skabe en bevidst kunstig intelligens, før vi overhovedet ved nøjagtigt hvad bevidsthed er? For mig at se, er det denne pointe som stiller døren på klem for en stærk AI i den nærmeste fremtid, og den bedste chance for at Elon Musk kan kalde sig selv et orakel.

Konklusion

Skal vi være bange?

Med det sagt, er der 2 pointer som er utrolig vigtige at nævne.

For det første, vi aner ikke noget som helst om bevidsthed, eller hvordan vi skal konstruere en digitalt.

For det andet vi er ikke engang tæt på at have en forståelse for hvordan bevidsted kan manifistere sig i digital teknologi.

Så selvom den teknologiske udvikling går stærkt fremad, er det et gennemtrængende motto som burde få os til at sove lidt lettere om natten: Vi har ikke den fjerneste idé om hvordan, en stærk AI ville se ud, eller om det er muligt overhovedet.

Så måske burde vi ikke være så bekymrede… endnu.

Forfatter

Blog indlægget er skrevet af Morten Aslo-Østergaard, der har skrevet sit speciale om stærk kunstig intelligens, og har en Cand.IT i Kommunikation og IT fra KU. Som kandidat fra KU med en uddannelse i Kommunikation og IT har jeg et stærkt fundament inden for teknologi, og hvordan det påvirker samfundet. Min specialisering i maskinlæring har både udmundet sig i filosofiske og tekniske overvejelser, hvilket ultimativt har manifisteret sig i mit kandidat speciale: Potentialet af Stærk Kunstig Intelligens.

Morten Aslo-Østergaard

Direktør, stifter

Uddannet ingeniør fra DTU. Kernekompetencen er .NET udvikling, med 10+ års erfaring i dette. Arbejder i hele stacken, og har erfaring med en lang række teknologier.